Door naar de hoofd inhoud

Wat als er geen water uit de kraan komt?

15 mei 2022

Schoon drinkwater, we vinden het de normaalste zaak van de wereld. Het uitvallen van drinkwatervoorzieningen kan flinke overlast geven. Bij mensen thuis, in ziekenhuizen of zorginstellingen en bij bedrijven. De overheid en drinkwaterbedrijven hebben noodplannen klaarliggen. Maar het is ook belangrijk om te weten hoe je zelf goed voorbereid bent.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Denk aan een leidingbreuk of werkzaamheden, waardoor de toevoer van drinkwater tijdelijk is afgesloten. Ook kan er sprake zijn van verontreiniging. De overheid wil jou dan zo snel en goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, de calamiteitenzender RTV Oost en/of via de website van jouw gemeente.

Wat doen overheid en drinkwaterbedrijf Vitens?

Veiligheidsregio IJsselland, gemeenten en drinkwaterbedrijf Vitens werken intensief samen om bij een storing snel op te treden. Alles is erop gericht  de gevolgen van langdurige uitval zoveel mogelijk te beperken. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet. Bij extreme situaties kan het ook zijn dat er opvanglocaties worden geregeld.

Wat te doen bij uitval van drinkwater?

Raadpleeg bij korte storingen de website van drinkwaterbedrijf Vitens. Wanneer een storing groter is of langer duurt, komen ook de hulpdiensten in actie. Ga naar https://www.vrijsselland.nl/veilig-leven/wat-te-doen-bij-uitval-van-drinkwater/ om te weten welke voorbereidingen je kunt treffen.