Door naar de hoofd inhoud

Wat als…je minder mobiel bent?

brandweerman geeft vrouw hand

Brand, het gebeurt sneller dan je denkt. Maar wat als je minder mobiel bent, en dus kwetsbaar. In onze tweede docu vertellen Jan Wittenberg en Jack Westenbroek welke risico’s bewoners van een zorginstelling of woonzorgcomplex lopen. Willem van Herwijnen vertelt over het belang van voorlichting en samenwerking.

Zowel Jan, adviseur risicobeheersing,  als Jack, brandonderzoeker, waren betrokken bij het traject ná de brand bij Arcadia (Driezorg) in Zwolle. Jack vertelt: “Door een technisch mankement ontstond er brand in één van de appartementen. We geven het advies om brandjes groter dan een voetbal niet meer zelf te blussen, maar te vluchten. De bewoonster van het pand ontvluchtte haar woning, maar liet de deur achter zich open. Daardoor verspreidde de rook zich over de gang waardoor oriënteren en vluchten voor haar en haar medebewoners moeilijk werd.” (tekst gaat verder na video)

Sluit de deur

Een paar weken na de brand gaf Jan voorlichting aan de bewoners en hun verzorgenden: “We gaven aan dat het ontzettend belangrijk is om bij brand de woning te verlaten en de deur van zowel de ruimte waar de brand is als de deur van de woning te sluiten. Op deze manier blijven de vluchtroutes lang(er) vrij van rook en is er langer tijd om te vluchten naar een veilige plaats.”

Mensen wonen langer zelfstandig thuis en hebben daarom zelf ook een verantwoordelijkheid.

Zorg op afstand

Willem van Herwijnen, Hoofd BHV Driezorg, vult aan: “De bewoners van Arcadia wonen zelfstandig en hebben zelf een verantwoordelijkheid om te handelen bij brand. Overdag zijn bezoekers en/of verzorgenden in het pand aanwezig om eventueel te helpen, maar ’s avonds en ’s nachts niet. Bewoners moeten daarom zelf alarmeren als er iets mis is. Dat brengt soms wat onzekerheid met zich mee.” 

Het aantal 75-plussers stijgt de komende jaren flink. Dit betekent een andere vraag naar zorg, ondersteuning en woningen. Langer (brand)veilig thuis leven heeft de aandacht van ons en onze partners. Wat kunnen wij in voorlichting en hulpmiddelen bijdragen aan het woongemak en de veiligheid van oudere mensen in onze regio? Op de pagina ‘Omkijken naar elkaar’ delen we ervaringsverhalen, samenwerkingen en praktische tips. In de docu is een appartement gefilmd vergelijkbaar met de woning waar brand uitbrak in 2017.