Door naar de hoofd inhoud

Wat doe je als het weer ineens omslaat?

Sneeuw in Nederland

Januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland en dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?

Afgelopen jaren hebben we in Nederland verschillende effecten van klimaatveranderingen ervaren. Denk aan zware stormen, hoosbuien, hitte en langdurige droogte. Deze onverwachte weertypen kunnen ons dagelijks leven ineens ontregelen. Daarom besteden we in de maand januari aandacht aan overlast door neerslag, wind, sneeuw en ijs.

Wat te doen bij storm of wateroverlast?

  • Zorg eerst voor je eigen veiligheid.
  • Bel 112 bij acuut gevaar, zoals risico op kortsluiting, instortingsgevaar of als je jezelf niet in veiligheid kunt brengen.
  • Meld het bij je gemeente als er geen acuut gevaar is, zoals een verstopte riolering of een omgevallen boom in de berm. Op die manier houd je de lijn vrij voor levensbedreigende situaties.

Winter wonderland: sneeuw en ijs!

Het wordt steeds warmer en dus wordt de kans op schaatsen op natuurijs steeds kleiner. Maar áls het kan dan is dat wel heel speciaal. Maar hoe weet je wanneer het natuurijs dik genoeg is om op te schaatsen? Elke 5 graden vorst betekent één centimeter ijs, mits het overdag niet dooit. In totaal moet het 35 graden hebben gevroren, dan is het ijs 7 centimeter dik. Houd het weerbericht dus in de gaten. Twijfel je of het ijs dik genoeg is? Neem dan geen risico!

Een dik pak sneeuw is prachtig. Maar het kan ook voor veel overlast zorgen. De wegen worden verraderlijk glad en het zicht wordt minder. Een ongeluk is zo gebeurd. Hierbij enkele tips om veilig de weg op te gaan:

  1. Bereid je goed voor en maak je auto winterklaar. Leg een setje winterspullen in de auto. Denk aan een ijskrabber, ruitensproeiervloeistof met antivries en een zeemspons voor beslagen ruiten. Ook is een setje startkabels geen overbodige luxe.
  2. Houd afstand en kijk ver vooruit.
  3. Zorg voor winterbanden onder je auto (kouder dan 7 graden).
  4. Remmen of juist gas los:
    – Remt de auto voor je opeens en moet je zelf ook een noodstop maken om een botsing te voorkomen? Trap dan de rem en de koppeling zo hard mogelijk in. Pas dan werkt het ABS. ABS voorkomt dat de wielen blokkeren en je niet meer kunt sturen. Ga dus niet pompend remmen.
    – In andere situaties, zoals in een bocht, is het soms beter om het gas los te laten in plaats van te remmen. Laat het gas los ruim voor de bocht en geef pas weer gas bij als je door de bocht bent.
  5. Krab alle autoruiten zo goed mogelijk. Niet alleen om zelf iets te kunnen zien, maar ook om een boete te voorkomen.

Een lijstje met handige tips

Er zijn nog veel meer handige tips die we je kunnen geven als het weer ineens omslaat. Hieronder lees je er een paar: