Door naar de hoofd inhoud

Weet jij hoe je het verschil kunt maken?

9 mei 2018
twee handen schudden elkaar en kinderhanden erboven

Stel je je eens voor… Een (groot) ongeluk. Chaos en paniek. Als er echt iets aan de hand is, zijn de hulpdiensten er vaak snel, maar juist in de eerste minuten kun jij als omstander meteen eerste hulp bieden. Misschien wil je wel helpen bij een incident of ongeluk, maar weet je niet hoe. Volg daarom nu gratis een workshop levensreddend handelen bij jou in de buurt.  

GHOR IJsselland (het geneeskundige onderdeel van Veiligheidsregio IJsselland) coördineert de geneeskundige zorg bij grote incidenten, rampen en crises. Sinds 2014 richt de GHOR zich ook op het vergroten van zelfredzaamheid van inwoners. De workshops ‘Levensreddend handelen’ zijn daar een voorbeeld van. De GHOR ontwikkelde deze workshops samen met het Nederlandse Rode Kruis.

Wat leer je?

In ongeveer 2,5 uur leer je wat je wel en niet moet doen bij een groot ongeval of incident. Denk aan een busongeluk op de snelweg, noodweer tijdens een festival of een aanslag. Je leert hoe je hulp moet inschakelen en wat je zelf kunt doen, ook als je geen EHBO-trommel bij je hebt. Je leert een aantal levensreddende handelingen zoals het stelpen van bloedingen en handelen bij bewusteloosheid. Om mee te doen aan deze praktische workshop heb je vooraf geen theoretische kennis nodig. Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

Doe het samen!

De workshop in Deventer werd op 7 mei goed bezocht. Theorie, beeld en praktisch aan de slag gaan wisselden elkaar af. Eén van de deelnemers vertelt na afloop: “Ik werd getipt door een bekende die een flyer in het jongerencentrum zag hangen. De basis zit er nu in door veel herhaling en dat smaakt naar meer. Ik weet nu wat ik in een kwartier al kan betekenen voor een ander na een groot ongeluk. Vrienden ga ik tippen om te gaan en vooral: doe het samen!”

Waar zijn de workshops?

De workshops vinden plaats in de avonduren van 19:30 tot 22:00 uur. Kijk voor meer informatie en de verschillende data op www.levensreddendhandelen.nl. Via deze site kun je je ook aanmelden. De workshop ‘levensreddend handelen’ kan op verzoek ook op locatie worden georganiseerd. Daarbij geldt een maximum van 15 personen. Neem contact op via info@levensreddendhandelen.nl voor de mogelijkheden.