Door naar de hoofd inhoud

Weetjes over rookmelders

Rookmelders redden levens. Maar weet jij waar je de rookmelder het beste op kunt hangen en welke soorten melders er zijn? Of wist jij dat je rookmelders kunt koppelen in huis, of zelfs met die van de buren?

Lees meer in dit artikel en onderneem meteen actie.

De beste plek voor je rookmelder

Hang in ieder geval op elke verdieping een rookmelder op het plafond (in de hal en in de ruimte waar slaapkamers op uit komen). De rookmelder moet op minimaal 50 centimeter van de muur of hoek zitten en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt hangen. Voor nog meer veiligheid kun je ook in iedere slaapkamer en in de woonkamer een rookmelder ophangen. Het is ook slim om er één op te hangen in de ruimte waar de wasmachine en droger staan (als dit niet in de douche is) en in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (zoals de telefoon, tablets, accu’s van elektrische fietsen of hoverboards).

Hoeveel rookmelders heb ik in huis nodig

Vul de rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders jij voor jouw woonsituatie nodig hebt. Na het doorlopen van de rookmelderwijzer ontvang je een advies middels drie pakketten. Bekijk welk pakket het beste bij jou en jouw veiligheidsgevoel past.

Optische en thermische rookmelders

Een optische melder werkt op basis van infrarood en een thermische melder werkt op basis van temperatuur.

In de optische rookmelder zit een sensor (infrarode luchtbundel). Als de sensor wordt verstoord, dan gaat de rookmelder piepen. Rook is zo’n verstoring, maar ook stof. Maak de rookmelder dus regelmatig schoon door er een stofzuiger op te zetten.

De thermische rookmelder gaat piepen als de temperatuur snel stijgt of bij een hoge temperatuur. Deze rookmelder gaat dus niet af bij rook, zoals een optische rookmelder doet. Een thermische melder kun je bijvoorbeeld het beste in de keuken plaatsen.

De beste rookmelder voor jou

Rookmelders zijn er in verschillende soorten en maten. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder met keurmerk EN 14604. Deze rookmelder voldoet aan alle strenge eisen.

Gekoppelde melders

Hang je meerdere rookmelders op in huis? Zorg er dan voor dat de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit kan meestal draadloos. Als één melder in huis afgaat door rook, dan beginnen alle rookmelders in huis te piepen. Je wordt eerder gewaarschuwd. Koppelen met de rookmelders van de buren kan ook. Zo kun je nog eerder een brand ontdekken en elkaar waarschuwen of helpen.

Melders voor doven en slechthorenden

Een rookmelder piept normaal gesproken hard. Dit alarm kan door doven en slechthorenden niet gehoord worden. Er is een rookmelder speciaal ontworpen voor doven en slechthorenden. Dit alarm is koppelbaar en bestaat uit twee onderdelen: een strobe (soort lamp) die felle lichtflitsen geeft en een trilplaat die onder je kussen ligt en begint te trillen als de rookmelder afgaat.

Slimme melders

Inmiddels zijn er ook rookmelders in omloop die niet alleen een harde pieptoon geven. Die slimme rookmelders gaan een paar stappen verder. Zo kun je een push of e-mail bericht op je smartphone en tablet ontvangen waar in huis er rook, brand of extreme temperatuurstijging gemeten is. Op elke verdieping kunnen een aantal slimme lampen een visueel alarm geven door te gaan knipperen, de rolluiken gaan open, en je elektrische apparaten in de buurt worden uitgeschakeld.

Er zijn ook slimme rookmelders die je bellen op je smartphone als er rook in huis wordt waargenomen.

Onderhoud en testen

Optische rookmelders maken gebruik van een sensor, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat je rookmelder ook afgaat als er veel stof bij de sensor komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder, kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom regelmatig stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer je rookmelder test of de batterij vervangt.

Test maandelijks of de rookmelder nog werkt. In de meeste gevallen zit een testknop op de rookmelder. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.

Batterij en levensduur

De batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij weer aan vervanging toe is. Op die manier weet je precies wanneer de batterij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal. Je kunt ook een vaste datum nemen om altijd je batterij van je rookmelder te vervangen. Neem bijvoorbeeld de overgang van zomer- naar wintertijd. Dan verzet je de klokken en plaats je meteen een nieuwe batterij in je rookmelder. Overigens zijn er ook rookmelders te koop waarvan de batterij vijf of tien jaar meegaat.

Een rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar. Daarna is de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd. De datum staat op de rookmelder en/of de verpakking aangegeven. Lees ook goed de handleiding van de melder.

Waar plaats je de rookmelder niet

  • Bij een ventilator of ventilatieopening;
  • Boven de verwarming;
  • Op tochtige plekken;
  • In de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder;
  • In de badkamer. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.

Rookmelder ook in bestaande bouw verplicht

Vanaf 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht om op elke verdieping in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. “Niet voor niets pleiten wij al vanaf 2015 voor verplichting van rookmelders in bestaande bouw”, zegt Hilda Raasing namens Brandweer Nederland. “Voor nieuwbouw geldt al dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen.”

Meer weten?

Alle informatie over rookmelders en brandveiligheid in jouw woning vind je hier. Onze collega’s van team Risicobeheersing zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Al jouw vragen over (brand)veiligheid in en rond jouw woning kunnen je stellen via 06-25145093.