Woordvoerders in beeld
Burgerjournalisten, 112-nieuwsjagers, camerajournalisten (camjo’s voor de kenners), verslaggevers en correspondenten van kranten, radio, tv en internetsites. Ze brengen de gebeurtenissen in beeld en gebruiken daarvoor alle (sociale) media die beschikbaar zijn. Iedere hulpverlener kent ze, maar wie doet de woordvoering namens de hulpdiensten?
In Veiligheidsregio IJsselland waren dat tot 2014 de politiewoordvoerders. Ook als het een brand betrof, stonden zij de media te woord bij alle GRIP-incidenten; de incidenten waarbij alle hulpdiensten werken volgens een gecoördineerde rampbestrijdingsprocedure. Voor de overige (mono) brandweerwoordvoering kwamen de Officieren van Dienst in beeld.
Woordvoering buiten kantoortijden
In 2014, direct bij de start van de nieuwe organisatie, introduceerde Veiligheidsregio IJsselland officiële woordvoerders. Zes mensen werden daarvoor opgeleid. Zij verzorgden (buiten kantoortijden, als team communicatie niet aanwezig was) de operationele woordvoering voor alle gezamenlijke hulpdiensten bij GRIP-incidenten.
Operationele woordvoering
Wat toen nog een nieuw fenomeen was, is nu niet meer weg te denken. De operationele woordvoering is stevig verankerd in de organisatie en doorontwikkeld. De huidige groep woordvoerders is 24 uur per dag bereikbaar voor de media bij een groot incident of brand in de regio. Ze gaan vanaf opschalingsniveau ‘Groot’ naar het incident toe. Officieren van Dienst kunnen hen ook oproepen als dat nodig is.
Weten wie de woordvoerders nu zijn? Ga naar de pagina ‘contact’ > ‘voor de media’.