Door naar de hoofd inhoud
omgewaaide boom

Zwaarste zomerstorm sinds metingen

Harde wind, vallende bomen en héél veel wateroverlast… Zaterdag 25 juli kregen we te maken met de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de metingen in 1901. Deze storm zorgde in grote delen van Nederland voor veel overlast. Ook voor de IJsselandse brandweermannen en -vrouwen was het alle hens aan dek.

De storm begon in de middag en werd rond half zeven ’s avonds minder. Daarna namen de meldingen geleidelijk aan af. Meer dan 1.000 telefoontjes met meldingen van stormschade en wateroverlast kwamen de 25e binnen bij Meldkamer Oost-Nederland. Daarvan kwamen er ongeveer 475 uit IJsselland. Gelukkig vielen er in onze regio geen gewonden.

Weeralarm

Het KNMI gaf deze bewuste zaterdag het eerste weeralarm van het jaar af. Waarschuwingen code oranje (extreem weer) en code geel (gevaarlijk weer) waren van kracht voor zware tot zeer zware windstoten en onweer. Voor de zuidwest- en westkust gold zelfs code rood in verband met zeer zware windstoten.

“Een weeralarm is de hoogste waarschuwing voor een weertype dat leidt tot grote overlast of ontwrichting van het openbare leven.”

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)