Door naar de hoofd inhoud

Brandweerauto’s voor Oekraïne

21 april 2022
sleutels tankautospuit overhandigen

Vandaag overhandigde directeur veiligheidsregio / commandant brandweer Arjan Mengerink de sleutels van twee tankautospuiten aan collega Jan ten Berge. Beide brandweerauto’s worden vervoerd naar Oekraïne om de brandweermensen daar te helpen.

De brandweerposten in IJsselland maakten half maart al diverse donaties van materieel. Onder andere via FEU, The Federation of European Fire Officers, werd gedeeld dat er inmiddels veel brandweerkazernes zijn verwoest. Brandweermensen zijn gewond of omgekomen en het tekort aan materieel en voertuigen blijft. Onder andere vanuit onze regio gaan er daarom twee volledig bepakte tankautospuiten richting Oekraïne. Arjan Mengerink: “Als brandweercollega’s zijn we er voor elkaar, ook als het heel erg moeilijk wordt. Het is een fijne gedachte dat deze voertuigen daar ingezet worden waar de nood hoog is. Ons bestuur stemde unaniem in met de donatie van deze voertuigen.”

Brandweerauto’s direct klaar voor gebruik

De beide tankautospuiten komen uit de repressieve organisatie en zijn onlangs vervangen. Ze zijn dus financieel afgeschreven maar technisch al die jaren goed onderhouden waardoor ze nog waardevol kunnen zijn in de Oekraïne. De brandweerauto’s zijn uitgerust met materieel, zoals slangen en gereedschap, om direct te gebruiken. Nadat post Zwolle alle striping verwijderde, maakte team Beheer & Techniek de wagens verder klaar de donatie. Vrijwillig bevelvoerder Jan ten Berge uit IJsselmuiden verzorgt het vervoer. Eerder al begeleidde hij vier gevulde trailers richting de grens met Hongarije.

Snel handelen

“Zaterdagochtend heb ik al doorgegeven aan ons contact in Kiev dat de voertuigen 4 mei beschikbaar zijn. Het was stil aan de lijn. Daarna werden we uitvoerig bedankt. Samen met onder andere FEU en Brandweer zonder Grenzen kunnen we samen snel handelen. We vertrekken maandagmorgen 2 mei met in totaal vijf tankautospuiten, één autoladder en een personenbus met motorspuitaanhanger.” Je kunt de reis van Jan volgen via de Facebookpagina van Brandweer IJsselmuiden.