Door naar de hoofd inhoud

IJsselland gaat door met schone en duurzame brandstof (HVO)

20 juli 2023
Brandweerauto IJsselland rijdt op duurzame brandstof

Na de succesvolle pilot gaat Veiligheidsregio IJsselland door met het gebruik van HVO-brandstof voor de drie vaste brandstoftanks. Dit is de meest duurzame brandstof. Daarmee nemen we stapsgewijs afscheid van diesel en verlagen we onze CO2-uitstoot.

Sinds begin 2023 gebruiken brandweerkazernes in Deventer, Zwolle-Noord en Zwolle-Zuid geen diesel meer in de tanks, maar de brandstof HVO. Na een pilotfase van zes maanden gaan we definitief door met het gebruik van deze duurzame brandstof voor de drie vaste brandstoftanks.

HVO-100

HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ en wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. De brandstof is CO2-neutraal, emissiearm en biologisch afbreekbaar. HVO is technisch van betere kwaliteit dan gewone diesel. Het bevat minder water, verbrandt schoner, is winterbestendig en is zuiverder dan gangbare diesel. Het resultaat: minder CO2-uitstoot en beter lopende voertuigen.

Over op duurzame brandstof

Naast de drie vaste brandstoftanks, vullen we ook de brandstofaanhanger van de verzorgingsgroep in Heino met HVO. Voertuigen bij grote incidenten tanken dan bij met duurzame brandstof. Voertuigen die geen gebruik maken van de vaste brandstoftanks kunnen terecht bij tankstations, want steeds vaker kan je ook daar HVO tanken.

Footprint verkleinen

Als we inzoomen op de footprint van Veiligheidsregio IJsselland, zien we dat gas en dieselverbruik nu de grootste vervuilers zijn. In 2023 willen we minstens de helft van de gebruikte diesel vervangen door HVO. Daarmee verkleinen we de CO2-footprint van onze voertuigen met bijna 50%.