Door naar de hoofd inhoud

Gerlinde van Carinova krijgt coronavaccin als eerste verpleeghuismedewerker in IJsselland

15 januari 2021
eerste vaccinatie in IJsselland

Gerlinde, verpleegkundige van Carinova, kreeg vrijdagochtend 15 januari als eerste verpleeghuismedewerker in de regio IJsselland haar corona vaccinatie in de IJsselhallen in Zwolle.

Gerlinde, verpleegkundige van Carinova, kreeg vrijdagochtend 15 januari als eerste verpleeghuismedewerker in de regio IJsselland haar coronavaccinatie in de IJsselhallen in Zwolle. GGD IJsselland opende daarmee de deuren van de vaccinatielocatie. De komende tijd krijgen duizenden medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging hier hun coronavaccinatie.

Verpleegkundige Gerlinde van woonzorg Carinova is trots dat zij de eerste vaccinatie kreeg: “Ik voel het als een morele plicht naar de bewoners toe en naar m’n collega’s. Maar ook naar de samenleving. Het is niet alleen wij in de zorg die er hinder van ondervinden, maar het treft de hele maatschappij en economie. Het is ons vorig jaar zonder vaccinatie niet gelukt het virus onder controle te krijgen, dus vaccineren is echt belangrijk. Door te vaccineren zorg je voor je eigen gezondheid én voor die van de ander.”

Startsein

Manager Margreet Algera van GGD IJsselland gaf samen met Carinova-bestuurder Jan Griepink het startsein voor de coronavaccinatie. Margreet: “We zijn erg content dat we nu kunnen starten met het vaccineren. Het is naast je houden aan de gedragsregels, je laten testen bij klachten en het opvolgen van de adviezen die je krijgt vanuit bron- en contactonderzoek, een heel belangrijke pijler om het virus onder controle te krijgen. Daarmee bieden we de samenleving perspectief. We beginnen vandaag met de verpleeghuissector en we zien dat de vaccinatiebereidheid heel groot is.”

Samen de kar trekken

Jan Griepink onderstreept het belang van de vaccinatie voor zijn sector: “De regio IJsselland kenmerkt zich door goede samenwerking. Ook nu met de coronavaccinatie trekken we de kar met elkaar, over de muren van de verschillende sectoren heen. Dat gaat ons uiteindelijk helpen om de crisis eronder te krijgen.”

In de vaccinatielocatie in de IJsselhallen zijn nu vier priklijnen in gebruik genomen. Daar worden de eerste tijd 300 vaccinaties per dag gegeven. Het vaccineren vindt zeven dag per week plaats. Op sommige dagen ook in de avond, zodat zorgmedewerkers de vaccinatie goed kunnen combineren met werktijden.

Tien priklijnen

Er zijn er in totaal tien priklijnen ingericht. Hiermee speelt de GGD alvast in op de toekomstige vaccinatie-aantallen. Het geven van de prik, de administratie en het beantwoorden van vragen is naar verwachting in vijf minuten klaar. Elke gevaccineerde persoon krijgt een vaccinatiebewijs mee. Op de eerste dagen zullen ook apothekersassistenten aanwezig zijn voor de vaccinatievoorbereiding en instructies. Daarnaast krijgt de GGD hulp van EHBO’ers van Het Rode Kruis die in de gaten houden of mensen zich goed voelen.

Vaccinatie op afspraak

Zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor de vaccinatie hebben via hun werkgever een uitnodiging ontvangen om een afspraak in te plannen. Dit verloopt via een landelijk callcenter.

Meer informatie?

Ga voor meer informatie over het coronavirus naar de pagina ‘Coronavirus COVID-19’ op deze website. Meer weten over vaccinaties? Ga dan naar de website van GGD IJsselland of de website van Rijksoverheid

Bron: GGD IJsselland