Door naar de hoofd inhoud

Fire Bucket Operations oefening in Junne

helikopter defensie in weiland

Als een natuurbrand onbeheersbaar lijkt te worden, kan een landelijk inzetbaar team bijstand verlenen: het Fire Bucket Operations team van de Koninklijke Luchtmacht en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Op 9 oktober oefenden zij samen op landgoed Junne nabij Ommen.

Overijssel heeft grote natuurgebieden die tijdens aanhoudende droogte vatbaar zijn voor natuurbrand. De brandweer van de veiligheidsregio’s IJsselland en Twente werken nauw samen op het gebied van natuurbrand.

Brandbestrijding vanuit de lucht

Het FBO-team oefent met Cougars en Chinooks (militaire helikopters) die vanuit de lucht water op het vuur storten. Dit is vooral effectief bij moeilijk bereikbare stukken natuurgebied waar de brandweer vanaf de grond niet of moeilijk bij kan komen. Daarnaast heeft deze luchtsteun een enorme slagkracht doordat de fire buckets in één keer een grote hoeveelheid water op het vuur kunnen storten. Een Chinook kan een fire bucket met een inhoud van 9.840 liter water vervoeren en een Cougar kan een fire bucket met een inhoud van 2.500 liter water vervoeren.

Pendelen

Tijdens de oefening op landgoed Junne pendelde de Cougar van defensie tussen de stuw bij Junne en een zandvlakte in het bosgebied. De stuw diende als waterwinplek. Daar werd het Vechtwater gedropt op een fictieve stoplijn.

“Het was jammer dat we tijdens de oefening bericht kregen dat de Chinook, één van de grotere heli’s van defensie, niet kon komen. Maar ondanks dat konden alle disciplines werken aan hun oefendoelen. Dat ging van het samen bepalen van stoplijnen, vakkundig vliegen tot het nauwkeurig bedienen van de buckets om water te droppen vanuit de lucht”, blikt oefenleider Jelle Nijeboer terug.

Belangstelling

De oefening trok veel professionele belangstelling. Ook burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen, omwonenden en leerlingen van scholen uit de buurt kwamen een kijkje nemen.