Door naar de hoofd inhoud

Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900-0904

13 april 2021
Geen spoed brandweer telefoon

Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Het landelijke telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt. Je wordt gevraagd de plaatsnaam in te spreken waar je de melding voor doet. De centrale verbindt je door met de regionale meldkamer. Zo word je snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

Landelijk telefoonnummer

Het begon als een Rotterdams initiatief en groeide uit tot een landelijk niet-spoednummer voor de brandweer. Hiermee beschikt de brandweer voortaan over één ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor levensbedreigende situaties. “Voor sommigen ligt de drempel om 112 te bellen net iets te hoog. Bij een storm blijkt 112 juist weer snel overbelast, terwijl veel meldingen dan wat minder dringend zijn”, licht projectleider Rob van Hamersveld (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) toe. Al snel was duidelijk dat invoering van een niet-spoednummer ook landelijk wenselijk zou zijn.”

Met dit landelijke telefoonnummer hebben we één ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor levensbedreigende situaties.

Niet spoedeisend

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Het gaat om alle situaties waar mogelijk gevaar kan optreden, maar wat op dat moment nog niet gevaarlijk of levensbedreigend is. Bijvoorbeeld een vermoeid paard dat niet meer op eigen kracht uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. In deze gevallen bel je 0900-0904. Bij twijfel, bel je altijd 112.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit landelijke telefoonnummer? Ga dan naar brandweer.nl/geenspoed. Voor meer contactgegevens ga je naar de pagina ‘contact’ op onze website.