Door naar de hoofd inhoud

Geoffrey: brandweervak met de paplepel ingegoten

6 juni 2024

Geoffrey is teamleider brandweerzorg voor de kazernes in Giethoorn, Genemuiden, Hasselt, Kuinre, Oldemarkt, Staphorst, Steenwijk, Vollenhove en Zwartsluis. Daarnaast is hij teamleider STH Oost, officier van dienst én heeft hij een nevenfunctie bij het FBO (Fire Bucket Operation) team.

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Geoffrey” laat Geoffrey zien wat zijn werk inhoudt.

Dat zijn flink wat verantwoordelijkheden binnen de brandweer. Kun je ons meer vertellen over jouw werkzaamheden?

“Mijn belangrijkste taak binnen de brandweer is mijn rol als teamleider. Simpel gezegd zorg ik ervoor dat de dagelijkse gang van zaken binnen de brandweerzorg in de regio zo soepel mogelijk verloopt. Ik zorg daarbij dat ik in verbinding ben met mijn collega’s, mijn waardering kenbaar maak en ervoor zorg dat zij hun werk goed kunnen doen. Ik vind het belangrijk dat er ruimte is voor collega’s om initiatieven te ontplooien en te kunnen innoveren, maar dat dat ook past binnen de organisatie. Niet elk project gaat zonder risico’s of is financieel gezien weerlegbaar. Zoals het aanschaffen van meerdere ultra hoge druk systemen, waarmee wij van buitenaf door de muur heen binnen kunnen blussen. Het is de kunst om die twee werelden bij elkaar te brengen. Eigen initiatieven en ontwikkelingen binnen posten stimuleer ik heel erg. Mijn motto is: ‘het antwoord is ja, tenzij…’. Ik denk graag in mogelijkheden.”

“Ik ben zelf jarenlang vrijwilliger geweest. Als vrijwilliger kwam ik op alarm en draaide ook jaren kazernediensten. Maar ik ben ook ploegleider geweest. Mijn vader en een broer hebben ook járen meegewerkt in de uitrukdienst bij de brandweer, terwijl mijn andere broer voor de politie werkt. Ik ben opgegroeid in een gezin waarin dagelijks de pieper ging en er iemand wegvloog. Daardoor kunnen wij ons goed in anderen en in verschillende situaties verplaatsen.”

Verschil kunnen maken

“Het leukste aan mijn werk vind ik de combinatie tussen het analytische en het praktische. Het ene moment zit ik in een managementoverleg te praten over beleidsthema’s of op bestuurlijk niveau met de betreffende burgemeester te praten over brandweerzorg in zijn gemeente. En het andere moment sta ik letterlijk met mijn laarzen in het bluswater. Die afwisseling zorgt ervoor dat ik hier zo graag werk. Binnen mijn rol als teamleider vind ik de positie om ervoor te zorgen dat ik samen met de andere teamleiders kan zorgen dat honderden vrijwilligers hun werk uit kunnen voeren heel fijn. Om het verschil te kunnen maken en incidenten zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. Ik vind het belangrijk om bij oefenavonden naar binnen te lopen. Zo weet ik wat er speelt. Maar andersom kan ik op deze manier ook meer uitleg geven over bepaalde keuzes die gemaakt worden en zo meer begrip creëren.”

We zagen mooie beelden voorbij komen over STH Oost. Kun je daar meer over vertellen?

“Specialisme Technische Hulpverlening (STH) is een landelijk specialisme dat door vijf regio’s wordt opgepakt in samenwerking met het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid). Wij hebben bewust geen regionaam omdat we primair het Oosten van Nederland bedienen. Mocht er bijvoorbeeld een grote inzet zijn in Noord Nederland dan rijden we dubbelzijdig aan.

“STH Oost bestaat ongeveer uit 30 man uit verschillende regio’s. Het maakt dus niet uit bij welke brandweerkazerne je werkt, als je maar binnen een half uur bij onze kazerne in Zwolle Zuid kunt zijn. En je bent natuurlijk in actieve dienst als brandweerman of -vrouw. Het STH team wordt opgeroepen als het om een inzet gaat waarbij lokale kennis en middelen niet toereikend is en technische hulpverlening nodig is. Ben jij werkzaam als brandweerman- of vrouw en heb je technische kennis is huis? We zoeken nog versterking voor STH-team Oost.”

Jongensdroom

Vertel eens, het brandweervak is jou met de paplepel ingegoten?

“Ja dat klopt. Ik herinner me nog dat ik als klein jongetje al op de kazerne rondliep, op zoek naar paaseitjes tijdens het jaarlijkse Paasfeest. Regelmatig ging ik bij mijn vader op bezoek als hij dienst had. Toen wist ik al: dit wil ik ook! Jarenlang had ik op de planning om de NIBRA (destijds de officiersopleiding voor de brandweer) te gaan doen. Toen het eenmaal zo ver was stopten ze met deze opleiding en was er een aantal jaar geen voltijd officiers opleiding. Ik heb toen het roer omgegooid en ben Small Business en Retail Management gaan studeren op het Windesheim.

Ongeveer gelijktijdig met het begin van mijn HBO studie kwam er een vacature vrij voor brandweervrijwilliger in Zwolle. Ik heb toen de manschapsopleiding gedaan. Deze duurde 2,5 jaar en kon ik goed combineren met mijn studie. Destijds mocht je al diensten draaien als je de ‘kerntaak brand’ had afgerond. In de periode die volgde waren er continue tijdelijke vacatures en zo had ik tijdens mijn studie altijd een ‘bijbaan’ bij de brandweer. De studie ging me gemakkelijk af en het werken bij de brandweer vond ik geweldig. Met wat passen en meten lukte dit prima. Als ik vrij was ging ik naar college, maar als ik moest werken bestudeerde ik ‘s avonds de gemiste stof. Ik heb zelfs mijn afstudeeropdracht bij de brandweer uitgevoerd. Na mijn afstuderen heb ik mijn ambities kenbaar gemaakt, enkele maanden daarna kon ik een beleidsfunctie bemachtigen. Inmiddels ben ik ruim drie jaar teamleider brandweerzorg.”

“We ogen als een zwaar hiërarchische organisatie. De strepen op de schouders zijn daar het ultieme symbool voor. Als het aan mij had gelegen, nam ik daar graag afscheid van. In onze organisatie staat vertrouwen, verbinding en vakmanschap centraal. Het gaat om elkaar kennen. Voor een buitenstaander zegt het helemaal niets. Als je aan de hand daarvan moet zien welke functie de collega heeft, is er ruimte voor verbetering in de verbinding. Het maakt niet uit wat voor rang of stand je hebt. We brengen met elkaar vanuit verschillende invalshoeken de kennis en kunde bij elkaar. Op een gelijkwaardige manier. En dat is wat er toe doet. Op kantoor, maar ook op straat.”

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgen we weer een andere collega!