Door naar de hoofd inhoud

In thuisquarantaine door corona

29 augustus 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Je blijft bijvoorbeeld thuis als je klachten hebt die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang je in quarantaine gaat en wat de regels zijn, verschilt per situatie.  

Situaties waarbij je thuisblijft

Als je besmet bent met het coronavirus, kan het twee tot tien dagen duren voordat je klachten krijgt zoals hoesten of benauwdheid. Je kunt het coronavirus dus ook zonder klachten die passen bij het virus verspreiden. Om dit te voorkomen blijf je in sommige situaties thuis en ontvang je geen bezoek.

In de volgende situaties ga je in thuisquarantaine door corona:

 • Je hebt klachten die passen bij het coronavirus;
 • Je hebt corona;
 • Je huisgenoot heeft zware klachten die passen bij corona (koorts, benauwdheid of beide);
 • Je huisgenoot heeft corona;
 • Je bent dicht in de buurt geweest van iemand met corona (minimaal vijftien minuten binnen anderhalve meter);
 • Je komt terug uit een land waarbij in het reisadvies staat dat je in thuisquarantaine gaat.

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

 • Alleen de mensen die bij je wonen mogen samen met jou in huis zijn. Je blijft zo veel mogelijk op anderhalve meter afstand van je huisgenoten;
 • Er komt niemand bij je op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD);
 • Heb je medische hulp nodig? Breng dan geen bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis, maar bel;
 • Laat anderen boodschappen doen. Kan dit echt niet? Dan mag je alleen als je geen klachten hebt die lijken op corona naar buiten voor een boodschap;
 • Je mag in je tuin of op je balkon zitten;
 • Je werkt thuis. Als je in de zorg werkt, mag je alleen bij uitzondering en onder voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of met de bedrijfsarts;
 • Je reist niet met het openbaar vervoer.

Quarantaine ingekort van veertien naar tien dagen

Tot 18 augustus 2020 was de duur van de thuisquarantaine veertien dagen. Uit het Nederlandse bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat tien dagen quarantaine veilig is. Als huisgenoten of contacten van patiënten met corona ziek worden, dan krijgen zij in 99% van de gevallen binnen tien dagen klachten.

Ben je voor 18 augustus aan je quarantaine begonnen? Dan mag je stoppen na tien dagen, als je geen klachten krijgt die lijken op corona.

Hulp en luisterend oor bij quarantaine

Kan niemand in de buurt helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kun je contact opnemen met je gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die samen met jou kan kijken naar hulp in de buurt.

Wil je graag contact en een luisterend oor tijdens quarantaine? Dan kun je contact opnemen met de Landelijke Luisterlijn 24/7 op nummer 0900-0767.

Meer informatie

Wil je meer weten over (thuis)quarantaine? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid. Ga voor meer informatie over het coronavirus naar vrijsselland.nl/coronavirus.