Door naar de hoofd inhoud

Koos: van alle markten thuis

3 november 2022

Koos is medewerker Beheer en Techniek, kerninstructeur IJsselland én instructeur bij de BOGO (stichting brandweeropleidingen). Daarnaast is hij lid van de OR en vrijwillig bevelvoerder en ploegleider voor de post in Ommen.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Koos’ laat Koos zien wat zijn werk inhoudt.

Dat zijn flink wat functies. Vertel eens, wat zijn jouw drijfveren om zoveel aan te pakken?

“Ik vind het leuk om uitdagingen aan te gaan en ik hou ervan om van alles aan te pakken. Ik zit niet graag stil en ik vind het leuk om met veel verschillende mensen samen te werken. Daarnaast krijg ik ook veel vrijheid en kansen om met verschillende projecten mee te lopen. Zo ben ik bijvoorbeeld betrokken bij het uitleveren van alle tankautospuiten. Deze worden nieuw vanuit Kenbri (leverancier van de tankautospuiten) geleverd en vanuit daar worden ze ook grotendeels voorbereid. Maar wij maken de voertuigen zoveel mogelijk op maat, voor zover dat kan. Per post inventariseer ik wat de wensen zijn. Sommige posten willen extra materiaal of juist een andere indeling. Niet elke wens kan natuurlijk meegenomen worden. Maar waar het kan worden er extra aanpassingen gedaan of materialen ingebouwd. Bij dit project gaat het om 22 nieuwe tankautospuiten, dus je kunt je voorstellen dat dit een flinke klus is.

Het grootste gedeelte van mijn tijd ben ik bezig met logistiek, ademlucht en het magazijnbeheer van Hardenberg. Daar hebben we een vloeistoffen magazijn. Denk daarbij aan wasmiddel voor de pakken, smeermiddelen voor het onderhoud van de voertuigen maar ook ruitenvloeistof en siliconenspray. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt daar, als het maar om vloeistoffen gaat. Vanuit Hardenberg bevoorraden we alle posten in de regio met de benodigde vloeistoffen.”

Selecteren, coördineren en controleren

Welke onderdeel van jouw werk vind je het leukst?

“Ik heb heel veel plezier in eigenlijk alles wat ik doe, maar als ik écht moet kiezen dan ga ik voor kerninstructeur. En dan vooral het coördineren en controleren. Hier krijg ik het meeste energie van. Ik vind het heel leuk om mensen mee te nemen in mijn wereld. Ze dingen uitleggen zodat ze het vervolgens zelf uit kunnen voeren. Ik geef de cursisten daarin veel vrijheid. Af en toe word je daardoor ook teleurgesteld. Je hebt zelf een bepaalde werkwijze in gedachten en als dat niet waargemaakt wordt kan ik achteraf wel balen. Maar er zijn ontzettend veel mogelijkheden en oplossingen dus je kunt altijd bijsturen. Ik vind het wel heel belangrijk om die vrijheid te geven en wanneer het toch anders loopt dan gedacht leer ik daar zelf weer van.

Naast kerninstructeur IJsselland ben ik ook instructeur bij de BOGO. Alle manschappen die nieuw binnenkomen begeleid ik op het gebied van technische hulpverlening, incidentbestrijding met gevaarlijke stoffen en brand. Wanneer je binnen wil komen bij de brandweer volgen er eerst selectiedagen. Deze selectiedagen bestaan uit verschillende testen. Aan de hand van een hoogte-, engte-, shuttlerun-, en psychologische test bepalen we of je geschikt bent voor de brandweer. Elk jaar starten er drie of vier opleidingen. De wervingscampagne waar ik bij betrokken ben loopt nog steeds dus aanmelden kan nog (tot 20 november). De BOGO heeft een bepaald opleidingsniveau. Om alle nieuwe brandweermensen en reeds zittende brandweermensen op hetzelfde niveau te laten functioneren zijn de basisprincipes 2.0 geïntroduceerd. Voor de kerninstructeurs van IJsselland ligt daar de focus.”

Van vrijwilliger naar vaste baan

Hoe ben je ooit bij de brandweer terecht gekomen?

“Ik werkte eerst bij een elektrozaak als monteur en later kwam ik in een ploegendienst bij een drukkerij terecht. Ik had veel vrije tijd en wilde er wat naast doen. Mijn vader heeft vroeger bij de brandweer gezeten en zelf was ik technisch vrij goed onderlegd. In 1999 kwam er een functie vrij als brandweervrijwilliger bij de post in Ommen en daar heb ik op gereageerd. Ik vond dit fantastisch dus toen er later een functie vrij kwam bij de afdeling Beheer en Techniek hoefde ik niet te twijfelen om te solliciteren. Dat was in 2012. Ik doe beide functies nog steeds met heel veel plezier en inmiddels is het takenpakket flink uitgebreid.

Het leukste aan mijn werk vind ik de vrijheid die ik krijg. Ik doe ontzettend veel en ben vrij om daar zelf de juiste invulling aan te geven. Ik ben me ervan bewust dat ik heel veel doe en besef mij ook dat ik in de toekomst wel wat dingen zal moeten laten vallen. Maar nu geniet ik nog van al die verschillende werkzaamheden. En natuurlijk het samenwerken met heel veel verschillende collega’s. Dat besef kwam extra binnen tijdens en na mijn volgdag want ik kreeg heel veel leuke reacties uit verschillende hoeken. Het maakt jezelf ook heel bewust van wat je allemaal doet, daar sta je niet altijd bij stil. Ik vond het erg leuk om anderen een inkijkje te geven in mijn werk en alle leuke reacties waren wel echt de kers op de taart. Bedankt daarvoor!”

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort volgen we weer een andere collega!