Door naar de hoofd inhoud

LiveOP X

twee brandweer functionarissen overleggen met ipad

Niet het wiel opnieuw uitvinden maar een bestaand product geschikt maken voor IJsselland. LiveOP X werd vanaf begin 2019 geïmplementeerd voor de brandweerfunctionarissen (hoofd) officier van dienst, adviseur gevaarlijke stoffen en algemeen commandant brandweer.

Ook de operationeel voorlichters, informatiemanagers CoPI en officieren van dienst Bevolkingszorg werken ermee. Jeroen Mulder, projectleider, vertelt: “Het is een simpel systeem en de bediening is hetzelfde als je smartphone.”

Bij de invoering van de Mobiele Data Terminal (MDT) lag de focus vijf jaar geleden op de eerstelijns voertuigen, om die te voorzien van gerichte informatie voor de eerste drie tot vier minuten van het incident. Bij LiveOP X krijgen juist eerst de CoPI-leden, zoals een algemeen commandant brandweer, officier van dienst en leider CoPI, toegang om waarde uit het systeem te kunnen halen zoals een beeld van de locatie en procedures uit het Repressief Handboek, achtergrondinformatie en overzicht over het incident. Alle informatie die je voor een inzet nodig hebt staat onder handbereik in de tablet. Die informatiebronnen ‘achter de schermen’ aan elkaar koppelen was best een uitdaging voor team Operationele Voorbereiding, maar het is uiteindelijk gelukt.

Advies op afstand geven

Ellen Kilian, Adviseur Gevaarlijke Stoffen:“Het systeem werkt erg prettig. Ik kan nu, ook op afstand, veel gerichter advies geven. Ik heb een totaaloverzicht, vaak aangevuld met foto’s van het incident. Ook de meteogegevens heb ik meteen paraat, dus ik weet vooraf veel beter waar ik heen ga. Veiligheidsregio Flevoland, waar de AGS’en van IJsselland ook worden ingezet, werkt met ook LiveOP X.”

Ook collega’s die nog niet voor het incident zijn opgeroepen, kunnen zich via dit systeem voorbereiden op wat er gaat gebeuren. Mochten ze dan worden opgeroepen, dan hebben zij hun eerste beeld al helder en werken zij met de laatste en relevante informatie. Vanaf begin 2020 start een pilot in Deventer en Zwolle om LiveOP X op de tankautospuiten van de brandweer te gaan gebruiken als vervanger van de huidige Mobiele Dataterminals (MDT).