Alle komende oefen- en trainingsactiviteiten zijn in onderstaande kalender terug te vinden. Klik op een item voor meer informatie. Voor de meeste activiteiten verzorgen de MOTO-leden de deelnemersplanning. Je ontvangt van hen een uitnodiging. Voor sommige trainingen kun je jezelf inschrijven via crisisorganisatie@vrijsselland.nl.
Hieronder vind je de meestgestelde vragen voor de cure sector. Je bent onderdeel van de cure sector als je werkzaam bent in de acute zorg: ziekenhuizen, ambulancedienst, huisartsen en GGD.
Kijk voor landelijke informatie voor zorgprofessionals ook op de website van het RIVM
De PBM-beheerder in jouw organisatie (bij huisartsen via de aangesloten huisartsenorganisatie/post) registreert tekorten. De registratie is conform een landelijk format voor de cure sector. Dit wordt bijgehouden in een landelijk gelanceerde PBM applicatie. Bij tekorten gaan acute zorgpartners met elkaar in overleg om tot herverdeling te komen. Bij ernstige tekorten worden er op basis van de registratie vanuit een landelijk depot PBM-middelen uitreikt aan een regionaal depot. Vanuit dit regionale depot wordt er PBM verspreid aan de acute zorgpartners. Dit betekent echter niet dat we de juiste hoeveelheden PBM ontvangen. De PBM beheerder in jouw organisatie weet hoe hij/zij de contactpersonen van dit regionale depot bereiken kan.
We hebben op dit moment een beperkte voorraad van:
Dit betekent dat we op het moment helaas niet kunnen voorzien in:
Let op: deze voorraden veranderen dagelijks. Voor een actueel beeld van de beschikbare PBM kan je het beste met ons callcenter contact opnemen.
Vanuit een landelijk inkoopteam wordt er PBM verspreid over verschillende regionale depots. Voor de regio’s IJsselland, Noord- en Oost Gelderland en Twente is er één bewaakt regionaal depot ingesteld.
De hoeveelheid PBM die in het regionale depot geleverd wordt vanuit het land, wordt gebaseerd op het aantal besmettingen en tekorten in alle regio’s. Vervolgens wordt er vanuit het regionale depot PBM uitgeleverd volgens de volgende prioritering:
Deze prioritering is landelijk vastgesteld. De grootste hoeveelheden PBM gaan naar de eerste vier geprioriteerde groepen. Een beperkt deel van de voorraad PBM kunnen we beschikbaar stellen voor de caresector voor noodsituaties.
De levering wordt bij jullie gebracht. Bij huisartsen volgt een distributie vanuit de huisartsenorganisatie. Het juiste telefoonnummer is bij ons bekend.
Nee dat kan niet. Wij zijn geen regulier distributiecentrum. Het callcenter is alleen bedoeld als zorginstellingen/zorgverleners vragen of zorgen hebben. Alleen in geval van nood kunnen we kijken of we een beperkte noodvoorraad kunnen regelen. Het callcenter is 24/7 bereikbaar via: 088 – 119 73 70
De landelijke leveringen komen geleidelijk op gang. We hopen op een spoedige levering van een grotere aantallen PBM. Het grootste deel van de leveringen is bestemd voor ziekenhuizen, ambulancedienst, huisartsen en GGD. Maar ook voor care organisaties, acute mondzorg en acute verloskunde hebben we inmiddels beperkt noodpakketten.
Wees zuinig met de PBM voorraad en volg de richtlijnen van het RIVM op over het PBM gebruik. Deze richtlijnen heeft de GGD samengevat, zodat je het makkelijk kan nalezen. Ook zijn er handige gebruiksadviezen, zoals hergebruik van spatbrillen.
Volg hierin de aanbevelingen vanuit het RIVM en de richtlijn GGD.
Nee, dat hoeft niet. 1,5 meter afstand houden is in dit geval voldoende.
Nee, dat kan niet. Bij verkoudheid is er niet direct sprake van nood en wij zijn geen regulier distributiecentrum. Het callcenter is alleen bedoeld als zorginstellingen/zorgverleners vragen of zorgen hebben. Alleen in geval van nood kunnen we kijken of we een beperkte noodvoorraad kunnen regelen. Er is helaas onvoldoende voorraad om preventieve leveringen te verzorgen.
Op basis van de huidige kennis ten aanzien van de transmissieroute van COVID-19 via druppels en (in)direct contact, biedt een chirurgisch mondneusmaker voldoende bescherming voor gezondheidsmedewerkers die patiënten moeten verzorgen met COVID-19. Uitzondering hierop zijn handelingen waarbij het bekend is dat grote hoeveelheden aerosolen kunnen ontstaan zoals bronchoscopie, cardiopulmonale reanimatie ,tracheale intubatie, niet invasieve beademing, handmatige beademing, optiflow, tracheostomie, handelingen aan het tracheostoma en uitzuigen. Hiervoor wordt een FFP2 masker geadviseerd en indien niet aanwezig een FFP1 masker.
Ziekenhuizen en andere gebruikers dienen FFP maskers en chirurgische maskers die gebruikt zijn te bewaren voor (her)sterilisatie en later hergebruik. Methoden worden onderzocht.
Geef dit aan bij de huisartenorganisatie waar je bij aangesloten bent. Zij geven tekorten door aan ons.
Voordat er schaarste ontstond in PBM, werden mondmaskers met een CE-certificaat dat is getoetst naar Europese kwaliteitsstandaard EN149 goed gekeurd.
Op dit moment is China wereldwijd een van de weinige landen dat kan voorzien in grote voorraden mondmaskers voor de Nederlandse zorg. In China worden mondmaskers van het type FFP2 voorzien van de Chinese kwaliteitsstandaard KN95. Dit wordt nu gezien als een acceptabel alternatief.
Voor meer informatie over dit besluit, verwijzen wij u door naar dit document.