Door naar de hoofd inhoud
kantoorpersoneel aan het werk in brandweerkazerne Zwolle

Terroristische aanslag als scenario voor grote oefening

De dreiging van een terroristische aanslag is zowel landelijk ingeschat als substantieel. Onze regio beschouwen we niet als de meest risicovolle regio van Nederland, maar dat betekent niet dat er hier nooit iets kan gebeuren. Bijna alle IJssellandse gemeenten en hulpverleningsdiensten namen daarom op 8 november deel aan een grote regionale oefening.

De oefening was opgebouwd rond het thema Terrorisme Gevolg Bestrijding (TGB). In het regionaal crisiscentrum aan de Marsweg was het die dag een drukte van belang. Alle crisisteams, van regionaal beleidsteam tot en met de actiecentra, waren operationeel. Om iedereen goed aan bod te laten komen werd er opgeschaald tot en met GRIP-4. De focus van de oefening lag op het Regionaal Operationeel Team (ROT) en het Regionaal Beleids Team (RBT).

Filmbeelden

De oefening speelde zich af binnen de muren van de brandweerkazerne. De adrenaline bij de deelnemers – en daarmee het gevoel van urgentie – werd vooral aangewakkerd door de beelden die zij te zien kregen via een mediamonitor. Tijdens de maanden van voorbereiding werd een groot deel van het scenario opgenomen in Olst-Wijhe, Deventer en Kampen. De crisisorganisatie kreeg een cases met twee ‘aanslagen’ op scholen. Via de mediamonitor werd de realiteit zo goed mogelijk nagebootst. Zoals dat ook bij een echt incident gebeurt, kwamen er al snel opnamen van mobieltjes naar buiten en interviews met scholieren en buurtbewoners. Later in de oefening werden onder andere dronebeelden ingebracht waarop de ‘arrestatie’ van een verdachte was te zien en maakte een ‘terrorismedeskundige’ zijn opwachting met de bedoeling bestuurlijke dilemma’s te creëren.

Regionale omroep

Een bijzondere rol was er deze keer voor de regionale en calamiteitenzender RTV Oost: een van de verslaggevers deed mee in het tegenspel én maakte meteen een mooie reportage. Leden van de jeugdbrandweer speelden de geschrokken scholieren en zaten als zodanig ook in het ‘complot’.

Goed gevoel

“Veel mensen droegen bij aan het uitbouwen van het basisplan. Juist daardoor is het gelukt alle oefendoelen te halen. We ontvingen veel positieve reacties. Ik kijk er met een goed gevoel op terug”, zo laat projectleider Cees-Jan Bloemendaal in een reactie weten.