Door naar de hoofd inhoud

Voorzitter Veiligheidsregio IJsselland schrijft tweede verantwoording aan gemeenteraad

hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

In een verantwoordingsbrief aan de gemeenteraden in regio IJsselland blikt Peter Snijders, voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland, terug op de inzet van de crisisorganisatie tijdens de tweede golf.

“In de maand maart van dit jaar werden we als land getroffen door iets wat ons tot dan toe onmogelijk had geleken: een pandemie van enorme omvang. Het coronavirus begon als een ver-van-ons-bed show, maar veranderde binnen afzienbare tijd onze gehele samenleving. Honderdduizenden mensen werden ziek, duizenden mensen overleden. Het virus bleek onvoorspelbaar, hardnekkig en beangstigend. Het dwong ons tot handelen.”

Trots op de saamhorigheid

“Het was een vreemd jaar. Een verloren jaar, zouden sommigen zeggen. Een jaar waarin we gedwongen werden om wat we kenden en waar we aan gehecht waren, radicaal te veranderen. We vonden steun bij elkaar, of stonden soms lijnrecht tegenover elkaar. We gaven een nieuwe betekenis aan het woord samenleving en hoe het woord saamhorigheid hier in paste. We wilden op vakantie, of juist niet. We kwamen dichterbij elkaar, juist door afstand te houden. Ik heb geweldige initiatieven, groot en klein, gezien. En ik zag hoe we doortastend, vasthoudend en innovatief waren, en daar ben ik ontzettend trots op.”

In de afgelopen acht maanden is hard gewerkt door het crisisteam van Veiligheidsregio IJsselland. Er is een ROT en RBT actief geweest en deze teams zijn bezet met kundige mensen die dag en (bijna) nacht hebben doorgewerkt. Met de ingang van de Tijdelijke Wet Maatregelen wordt schriftelijk verslag uitgebracht over de afgelopen periode aan de raden van de getroffen gemeenten. Dit doet de voorzitter in afstemming met de burgemeesters die deel uitmaken van het Regionale Beleidsteam.

Bekijk de volledige inzet van de crisisorganisatie op de pagina ‘crisisorganisatie COVID-19‘. Hier vind je de tijdlijnen van de eerste en tweede golf en beide verantwoordingsbrieven aan de gemeenteraden.