Door naar de hoofd inhoud

“Wat is er nu mooier dan het brandweervak”

31 oktober 2022

Op 17 oktober is de wervingscampagne #watdoejijover4minuten weer van start gegaan. De eerste resultaten zijn veelbelovend terwijl de informatieavonden voor belangstellenden nog gehouden moeten worden. Deze staan gepland voor volgende week in Steenwijk, Zwartsluis, Deventer en Ommen.

Een mooi moment om bij te kletsen met Tom Meijerink, projectleider van de wervingscampagne en teamleider brandweerzorg.

Je redt en helpt mensen en dieren in nood. Wat is er nu mooier dan dat? Je maakt allerlei situaties mee die soms veel impact hebben. Je bent echt op elkaar ingespeeld en gaat voor elkaar door het vuur. De brandweer wordt voor velen een ‘way of life’

Waarom weer een wervingscampagne?

“Brandweer IJsselland bestaat voornamelijk uit brandweervrijwilligers. Mannen en vrouwen die hun reguliere werk laten vallen om hulp te verlenen aan onze burgers. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. We hebben ongeveer 800 vrijwilligers, verdeeld over 35 kazernes. Om onze paraatheid op peil te houden, zoeken we doorlopend mensen. Verloop is er immers altijd. Om voldoende mensen te vinden hebben we elk jaar een wervingscampagne, zodat we ook die mensen vinden die niet al in ons eigen netwerk zitten.”

Wat doe jij over 4 minuten?

“Dat kan voor mij van alles zijn. #watdoejijover4minuten is onze campagneslogan. Je bent 24 uur per dag brandweerman of -vrouw en je kunt elk moment van de dag opgepiept worden. Zo speel je thuis een spelletje met je gezin en 4 minuten later stap je in een brandweerauto met loeiende sirenes, onderweg naar een noodgeval. Deze dynamiek maakt het brandweervak zo interessant. De brandweer is er altijd als er een beroep op ons gedaan wordt.

Hoeveel vrijwilligers hoop je te werven?

“De campagne van vorig jaar was zeer succesvol. Inmiddels zijn uit die wervingsronde ruim zestig mensen gestart met de opleiding Manschap. Na een inventarisatie bij de verschillende kazernes in IJsselland hoop ik dit jaar weer hetzelfde aantal te halen. Dat is ook nodig om ons personeelsbestand op pijl te houden.”

Wat zijn de voorwaarden om vrijwilliger te worden?

“Er zijn verschillende voorwaarden, maar de belangrijkste is dat je zo vaak mogelijk beschikbaar bent en bij voorkeur woont en/of werkt op 4 minuten afstand van de kazerne. Dat is het meest ideaal, maar we beseffen natuurlijk ook dat dit niet altijd mogelijk is. Werk je bijvoorbeeld in ploegendienst, of kun je overdag voor de ene kazerne uitrukken en ’s avonds voor een andere? Alles is bespreekbaar. Leg ons dus je persoonlijke situatie voor en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Verder is de brandweer ook een fysiek en mentaal vak. We verwachten dat je een goede gezondheid (fysiek en mentaal) en conditie hebt. Dit testen we op de selectiedag. Nieuwsgierig naar welke testen we nog meer afnemen op de selectiedag? Neem dan gerust contact met ons op.”

Waarom kiezen voor het brandweervak?

“Je redt en helpt mensen en dieren in nood. Wat is er nou mooier dan dat? Of dit nu is bij een ongeval of door een brand te beheersen waardoor je voorkomt dat er nog meer schade ontstaat. Dit alles doe je samen met een team. Je maakt allerlei situaties mee die soms veel impact hebben. De relaties in de ploegen worden hierdoor hecht. Je bent echt op elkaar ingespeeld en gaat voor elkaar door het vuur. We zien dan ook vaak vriendschappen ontstaan. De brandweer wordt voor velen een ‘way of life’.“

Meer informatie en solliciteren

Op www.brandweer.nl/ijsselland/werken-bij is alle informatie te vinden. Aanmelden voor één van de informatieavonden kan hier. Solliciteren kan tot 20 november via deze link.