Door naar de hoofd inhoud

Had ik maar…

11 maart 2019
jonge vrouw die mok onder kraan houdt in keuken

“Op zo’n moment besef je hoe kwetsbaar je eigenlijk bent.” Door een waterstoring zat Charleen van der Vechte op een warme, zomerse dag opeens zonder water. Gelukkig duurde het niet lang, maar sinds die gebeurtenis hoort een sixpack bronwater tot de standaard voorraad levensmiddelen van haar gezin. 

“Een sixpack bronwater hebben we nu altijd op voorraad”

“Het was op 19 april, een hele warme dag. Ik weet het nog goed, want mijn dochtertje Liz was net twee weken oud. Een oom en tante zouden die ochtend op kraambezoek komen. Ik bereidde me daarop voor. Alles verliep mooi volgens planning totdat ik wilde douchen. Met wat shampoo op mijn ene hand draaide ik met de andere de kraan open, maar… op een paar druppels na kwam er niets uit. Dat verwacht je natuurlijk niet.”  

Wat doe je in zo’n situatie?

Charleen checkte de watermeter en andere kranen in huis: ook geen water. “Ik vond het eerst wat irritant en daarna kreeg ik het ook een beetje benauwd. Je bedenkt opeens dat je geen water hebt voor flesvoeding voor je baby en dat je je kraambezoek dat zo op de stoep staat nog geen kopje koffie aan kunt bieden. Niets voor mij, want ik heb graag de touwtjes in handen.” 

De hele wijk zonder water

Charleen had ondertussen ontdekt dat de buren hetzelfde probleem hadden. Gelukkig werkte haar partner die dag in de buurt en kon hij flessen water brengen. Op internet vond Charleen ondertussen meer informatie. “Dat is een van de dingen die je meteen doet: googelen. Je wilt zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is en hoe lang het gaat duren. Op de site van het waterleidingsbedrijf zette ze een vraag uit via een chatbox. Al snel werd duidelijk dat de hele wijk geen water had.”  

Drinkwaterstoring

De storing duurde uiteindelijk niet langer dan een half uur. Maar dat was wel voldoende om bij Charleen een bewustwordingsproces op gang te brengen. “In Nederland is alles zo goed geregeld. Het komt niet in je op dat zoiets essentieels als water er opeens niet is. Sinds dit voorval ben ik me daar veel beter van bewust.”

Wat te doen bij uitval van drinkwater?

Zorg dat je bent voorbereid. Download de boodschappenlijst en lees onze tips voor als er een drinkwaterstoring is.

Weet jij hoe kwetsbaar je bent door technologie? We delen de verhalen van experts en van inwoners in IJsselland. Op de pagina Wat te doen bij technologische storingen’  delen we een boeiende documentaire waarin we experts aan het woord laten in hun eigen vakgebied. Wat heeft een boer te maken met technologie? Welke maatregelen neemt een groot bedrijf als Wehkamp tegen een cyberaanval? We delen ook praktische tips: hoe beveilig je digitale (persoonlijke) informatie? Waar kun je rekening mee houden als water of stroom uitvallen?