Door naar de hoofd inhoud

Lancering #VetVeilig the game 2

Na het succes van ’De brand’, het eerste scenario van #VetVeilig the game, is er nu een nieuw scenario: ‘De val’! Onder digitale leiding van niemand minder dan arts én presentator van het programma Topdoks, Elbert Smelt, leren kinderen ook nu meer over veiligheid. De interactieve games van #Vet Veilig zijn speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit de groepen 7 en 8.

“Vaak denken mensen ‘aan kinderen heb je niet veel in noodsituaties, die zitten alleen maar in de weg’, maar níets is minder waar. Hoe meer omstanders, kinderen én volwassenen weten wat ze kunnen en moeten doen in het geval van nood, hoe minder slachtoffers natuurlijk. Als dokter en vader vind ik het super dat Veiligheidsregio IJsselland, juist bij de generatie van morgen, bouwt aan verantwoordelijk en zorgzaam burgerschap!”

Elbert Smelt, arts en presentator programma Topdoks

Opbouw van het spel

Het nieuwste deel begint met een ongeluk. Aan de spelers wordt gevraagd om het slachtoffer te helpen. Presentator Elbert legt de leerlingen verschillende keuzes voor. Zij moeten dan beslissen wat de veiligste optie is. Als alles goed gaat en het slachtoffer gered is, kan deel twee van de game worden gespeeld. Daar gaan de leerlingen terug in de tijd en mogen ze proberen om het ongeluk te voorkomen. Ze kunnen dit klusje klaren door een aantal missies te voltooien.

Samenwerking met partners

Na de lancering van #VetVeilig the game over brandveiligheid, november 2020, bleek al snel dat het spel een groot succes was. De reacties op het spel zijn lovend en de game heeft zelfs een gouden International SeriousPlayAward gewonnen in de categorie voor lagere school educatie. De game wordt in heel Nederland gespeeld en dat is een mooi moment om de samenwerking op te zoeken met andere veiligheidsregio’s en partners in de vorm van een tweede scenario. Het tweede scenario focust op medische veiligheid. Om de game zo realistisch mogelijk te kunnen maken hebben we de expertise ingezet van onze partners: Ambulancedienst IJsselland Meldkamer Ambulancedienst en het Rode Kruis.

Veilig leven in IJsselland

Veiligheidsregio IJsselland heeft #VetVeilig The Game gemaakt en het is een onderdeel van het programma ‘Veilig Leven’. Een programma waarmee inwoners van regio IJsselland (meer) bewust worden gemaakt van risico’s in hun omgeving en leren hoe te handelen bij incidenten. Met het onderdeel #VetVeilig ligt de focus op kinderen en jonge tieners tot en met 13 jaar. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over #VetVeilig the game of #VetVeilig in het algemeen? Ga dan naar de #VetVeilig pagina. Ben je docent en wil je de game in jouw klas spelen? Ga dan naar de pagina met informatie voor docenten.