Door naar de hoofd inhoud

Wat doe jij bij: uitval vitale voorzieningen?

vrouw met zaklamp in donker

Kleine of kortdurende uitvallen van gas, water of elektriciteit worden door nutsbedrijven relatief makkelijk opgelost. Denk aan Enexis voor gas en elektriciteit en Vitens voor (drink)water. Beide nutsbedrijven beschikken over noodplannen voor het geval zich een storing voordoet. Op die manier kunnen zij de problemen zo snel mogelijk oplossen.

De hulpdiensten komen in beeld bij een grootschalige of langdurige uitval van één of meerdere nutsvoorzieningen. Samen met gemeenten en de genoemde nutsbedrijven bereiden we ons voor op dit risico. Tijdens een mogelijke uitval proberen we de gevolgen voor inwoners zoveel mogelijk te beperken.

Wat als de vitale voorzieningen langer uitvallen?

In het geval van langdurige stroomuitval bepalen Veiligheidsregio IJsselland, de getroffen gemeente(n) en het nutsbedrijf samen welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet.

Informatie

De overheid wil je snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, de calamiteitenzender RTV Oost en via de website van je gemeente. Raadpleeg bij kortstondige storingen de website van jouw nutsbedrijf. Op onze website delen we het hele jaar door tips hoe je jezelf kunt voorbereiden op bijvoorbeeld stroomuitval of de uitval van drinkwater.