Door naar de hoofd inhoud

Publieksjaarverslag 2023: Grip op kwaliteit

Samen met onze partners werkten we in 2023 aan de voorbereiding op de crisis van morgen. Hierin werd een grote stap gezet door onder andere de crisisorganisatie anders in te richten. Door meer in te spelen op de risico’s die we in onze regio lopen.

We kregen te maken met incidenten, korte en langer durende crises. Dat had impact op onze organisatie en onze mensen. Veranderingen in de maatschappij en langdurige crises vroegen om regionale coördinatie en regie. Denk bijvoorbeeld aan de toestroom van vluchtelingen, maar ook aan de gevolgen van de klimaatcrisis in storm en hoogwater, de energietransitie en cyberdreigingen. We hadden en hebben een grote rol in een landelijk project om informatie uit te wisselen tussen veiligheidsregio’s, de rijksoverheid, gemeenten en tal van partners: KCR2.

Maar we vierden ook successen, zoals de opening van de grootste meldkamer van Nederland: Meldkamer Oost-Nederland. Ook speelde de brandweer in op andere type branden. Zo namen we een blusschuimcontainer en een blusrobot in gebruik, stapten we over op nieuwe brandstof en gebruikten we innoverende technieken in opleidingen en oefeningen.

Met het jubileum van tien jaar Veiligheidsregio IJsselland voor ons maken we onszelf verder klaar voor de toekomst.

Arjan Mengerink, directeur Veiligheidsregio IJsselland

Publieksjaarverslag 2023

Succesvolle migratie Meldkamer Oost-Nederland

21 maart 2023

Dinsdag 21 maart 2023 zijn de meldkamers in Arnhem, Hengelo en Apeldoorn succesvol gemigreerd naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland. Alle 112-telefoontjes worden vanaf nu behandeld door centralisten van ambulance, brandweer en politie op de splinternieuwe, hypermoderne en energieneutrale meldkamer in Apeldoorn. De meldkamers in Arnhem, Hengelo en de oude locatie Apeldoorn zijn gesloten.

Rode Kruis: waardevolle (vrijwillige) hulp

8 mei 2023
rode kruis bij vrachtwagen

Het Rode Kruis is op verschillende terreinen actief met ruim 250 vrijwilligers in onze regio. De samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland wordt steeds hechter. Zowel in de voorbereiding op als tijdens evenementen en incidenten weten we elkaar te vinden.

Blusrobot voor Brandweer IJsselland

30 mei 2023

Veilig branden blussen of een pand verkennen als dat voor onze brandweermensen niet mogelijk is. Door bijvoorbeeld instortingsgevaar of extreme hitte. Sinds vandaag kunnen we daarvoor onze nieuwe blusrobot inzetten.

Overgang naar nieuw soort blusschuim

4 juli 2023


In de komende jaren moeten brandweerkorpsen al het blusschuim dat fluor bevat vervangen door nieuwe soorten blusschuim zonder fluor. Fluor in blusschuim is namelijk niet meer toegestaan, net zoals PFAS. Maar wat betekent deze overgang naar het nieuwe blusschuim eigenlijk in de praktijk?

IJsselland gaat door met schone en duurzame brandstof (HVO)

20 juli 2023
Brandweerauto IJsselland rijdt op duurzame brandstof

Na de succesvolle pilot gaat Veiligheidsregio IJsselland door met het gebruik van HVO-brandstof voor de drie vaste brandstoftanks. Dit is de meest duurzame brandstof. Daarmee nemen we stapsgewijs afscheid van diesel en verlagen we onze CO2-uitstoot.

Veiligheidsregio IJsselland ontvangt opnieuw certificaat CO2-Prestatieladder

23 oktober 2023

Na een succesvolle audit ontvangt Veiligheidsregio IJsselland wederom het certificaat CO2-Prestatieladder. Normec, de auditor, bekeek de uitstoot en reductie van het jaar 2022 van de gehele organisatie. Het behalen van het certificaat betekent dat we goed op weg zijn om de CO2-uitstoot te verminderen.

Wervingscampagne vrijwilligers levert ruim 100 sollicitanten op

6 november 2023

De wervingscampagne ‘Jouw extra uitdaging in de buurt’ heeft 117 sollicitaties opgeleverd. En op dat resultaat zijn wij ontzettend trots! Zoveel mensen in IJsselland die zich willen inzetten voor een veilige samenleving.

Drieluik oefening in Raalte

7 november 2023

Werkgroep MOTO, multidisciplinair opleiden, trainen en oefenen, organiseerde samen met gemeente Raalte en Booijink Veevoeders een groots en meeslepende oefening op zaterdag 8 juli 2023. Middenin het centrum van Raalte. Op 7 en 8 november oefent gemeente Raalte nog eens over wat er op het gemeentehuis gebeurt tijdens een groter incident.

Feestelijke opening brandweerkazerne Diepenveen

13 november 2023
openingshandeling burgemeester en commandant kazerne Diepenveen

De Diepenveense brandweer heeft een nieuwe, duurzame brandweerkazerne. Het nieuwe pand werd zaterdag 11 november feestelijk geopend door burgemeester Ron König. Omdat de vorige brandweerkazerne in Diepenveen niet meer aan alle eisen voldeed, is de nieuwbouw gelijk goed aangepakt.

Vitaal en Veilig Thuis dag 2023

23 november 2023

Op 20 november heeft WijZ Welzijn, in samenwerking met de Gemeente Zwolle, voor de derde keer de Vitaal & Veilig Thuis Dag georganiseerd. Brandweer IJsselland is een belangrijke partner en ook wij waren hierbij aanwezig.

Veiligheidsregio IJsselland plant 112-bomenbos

28 november 2023
Groep mensen staan juichend, met een schop in de hand, bij het nieuwe bos.

Kuinre is 112 bomen rijker. Deze bomen zijn zaterdag 25 november geplant door collega’s en familie van Veiligheidsregio IJsselland. Met dit symbolisch aantal compenseert de organisatie een deel van haar CO2-uitstoot. Na een gezellige ochtend hard werken staat er nu een 112-bomenbos.