Door naar de hoofd inhoud

Coronavirus COVID-19 | Zorginstellingen

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor zorginstellingen in Nederland. We werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het coronavirus te beperken. Dit doen we onder andere door effectief gebruik te maken van beschermingsmiddelen. Op deze pagina vinden medewerkers van zorginstellingen actuele informatie over de verspreiding en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de regio Oost 3.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen

Zorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk voor de opbouw van voldoende PBM-voorraad. Het PBM-coördinatieteam Oost3 raadt alle zorgorganisaties aan een PBM-buffer van een maand aan te leggen. Je bouwt deze voorraad op via reguliere kanalen / leveranciers. Steeds meer leveranciers bieden PBM aan. De producten dienen te voldoen aan CE-keurmerken.

Indien je geen bestelling kunt plaatsen bij de reguliere kanalen/leveranciers dan kun je een beroep doen op het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Het LCH is een landelijk nooddepot voor persoonlijke beschermingsmiddelen en hulpmiddelen zoals: maskers, jassen, schorten, handschoenen en spatbrillen voor zorgaanbieders. Daar is voldoende noodvoorraad PBM.

Alle instellingen in de langdurige zorg, verpleeg- of verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, GGZ- instellingen, huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, en overige zorgaanbieders kunnen via online mediq portaal van het LCH een aanvraag doen. De aanvrager dient zich vooraf aangemeld te hebben als klant, dit duurt twee dagen. Uitlevering gebeurt op grond van een uitvraag en normverbruik. De PBM wordt rechtstreeks vanuit het landelijk nooddepot afgeleverd aan de zorgaanbieder. Indien nodig zijn dit spoedleveringen.

Bij echt acute problemen is er een regionaal PBM-depot Oost 3. Neem dan contact op met jouw regionale PBM coördinator.

Mantelzorgers, informele zorgverleners die werken via een persoonsgebonden budget (PGB) en vrijwilligers palliatieve zorg, die zorg dragen voor een (verdachte) COVID-19 patiënt, kunnen bij de huisarts terecht. De huisarts kan een recept uitschrijven voor een PBM-pakket dat vervolgens bij de apotheek kan worden opgehaald.

Vragen of behoefte aan advies?

Soms kan het lastig zijn via de reguliere markt PBM-producten te verkrijgen. In de regio’s zijn er overleggen tussen inkopers van zorginstellingen. Ben je een zorginstelling dan kun je aansluiten bij een dergelijk overleg in jouw eigen regio.

Meestgestelde vragen

Heb je als zorgverlener vragen over het bestellen of het (her)gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen? We hebben de antwoorden op de meestgestelde vragen hierover op een rijtje gezet.

De Oost 3 regio bestaat uit: GHOR IJsselland, GHOR Twente, GHOR NOG, ROAZ Zwolle en ROAZ Euregio.

Contactgegevens

Vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen kun je mailen naar pbmijsselland@vrijsselland.nl.

Voor noodverzoeken PBM kan je contact opnemen met de PBM coördinator van jouw regio. Hun telefoonnummers:

  • Noord en Oost Gelderland:
    Rob Teunissen, 06-12244437
  • Twente:
    Frank Polman, 06-25741365
  • IJsselland:
    Maartje Hamer, 06-83167594

In het algemeen geldt dat bij een grote crisis in de zorg 24 uur per dag, zeven dagen per week contact kan worden opgenomen met de AC-GZ.

Meer informatie

Op de website van het RIVM vind je de landelijke informatie voor zorgprofessionals. De website van GGD IJsselland geeft meer regionale informatie voor zorgprofessionals. Via het online portal van Mediq kun je (nood)bestellingen van PBM doen.

Belangrijke informatie voor zorginstellingen

Steunpunt Coronazorgen

Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp. Het Steunpunt Coronazorgen is een digitaal informatie- en verwijscentrum (IVC).

Webinar nazorg medewerkers

Donderdag 2 juli organiseerden GHOR IJsselland en GGD IJsselland het webinar ‘Nazorg medewerkers’ voor leidinggevenden en managers in de zorgsector. Bekijk hier het webinar terug en lees meer over psychosociale hulpverlening van de sprekers van het webinar Drs. D. Stegeman, psycholoog, trainer & adviseur bij ARQ IVP en Luitenant-kolonel drs. J.J.J.M. van den Dungen, werkzaam bij de Staf Militaire Geestelijke Gezondheidszorg van Defensie.

vrouw met masker

Webinar nazorg medewerkers

Hoe organiseer ik nazorg voor mijn medewerkers op middellange en lange termijn? GHOR IJsselland en GGD IJsselland organiseren donderdag 2 juli het webinar: nazorg personeel.

banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Eén loket voor mentale gezondheid

Mensen met vragen over de psychosociale gevolgen van de coronacrisis kunnen nu terecht bij het online loket: Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM.

banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Gratis zelfhulp via online platform

Op 12 mei lanceerde Dimence Groep een platform voor online zelfhulp. Via dit platform kun je gratis modules volgen die je helpen om mentaal sterk te zijn en te blijven, juist tijdens de coronacrisis.

Voorkant van factsheet 'wanneer is welk persoonlijk beschermingsmiddel nodig in de zorg'

Wanneer is welk persoonlijk beschermingsmiddel nodig

Hoe weet ik welk type persoonlijk beschermingsmiddel (mondmasker, schort, bril, handschoenen) ik nodig heb in mijn zorgsector?

Testlocatie voor het coronavirus van GGD IJsselland

Testen op corona

GGD IJsselland test verschillende (beroeps)groepen op het coronavirus. De testen zijn bestemd voor mensen die in de doelgroep voor testen vallen. Deze worden bepaald door het RIVM.

banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Briefing van de tweede kamer over persoonlijke beschermingsmiddelen

Vanochtend vond een technische briefing van de Tweede Kamer plaats. Tijdens deze briefing werd gesproken over testen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Overzicht van Mijn MedBIS

Al 20 aanmeldingen op het online portaal van Mediq

Inmiddels hebben al twintig zorginstellingen in onze regio een account aangemaakt voor het online portaal Mijn MedBIS van Mediq.

Hulplijn voor zorgprofessionals

Ondersteuning voor zorgprofessionals in coronacrisis

Dimence Groep en ARQ IVP bieden mentale ondersteuning aan professionals in de zorg die in hun werk te maken hebben met de gevolgen van COVID-19.  

banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Twee nieuw online portals voor aanvraag PBM

De coördinatie en verspreiding van (grote volumes) persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) verliep tot voor kort via regionale coördinatiepunten. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft nu een landelijke aanpak vastgesteld voor grote volumes PBM’s.

blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen

In het nieuwe model gaat het niet om een verdeling over de zorgsectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico’s voor zorgverleners.