Kennisplatform IJsselland
In IJsselland werken we samen aan veiligheid. Dat doen we met crisisfunctionarissen die weten wat ze moeten doen als ‘de pieper gaat’. Naast opleidingen voor specifieke rollen binnen de crisisorganisatie is het essentieel om samen te blijven trainen en te oefenen. Vooral omdat de crisisstructuur net wat anders werkt en de inzet van onze regionale crisisteams relatief laag is, wat natuurlijk positief is. Door te blijven leren en te ontwikkelen versterken we de kwaliteit van onze crisisfunctionarissen. We stimuleren dat onder andere met dit kennisplatform. Je vindt hier links naar e-learnings en podcasts, evaluaties om van te leren, nieuwsberichten, onderzoeken, interessante cases uit het land en onze oefenkalender.
Heb je een vraag over het kennisplatform of voor de crisisorganisatie in het algemeen, mail ons op crisisorganisatie@vrijsselland.nl.
Iedere crisisfunctionaris oefent meerdere keren per jaar. Bekijk de kalender voor alle geplande activiteiten.
Het algemeen bestuur van Veiligheidsregio IJsselland stelde op 14 december 2022 het crisisplan 2023 – 2026 vast. In het crisisplan is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een crisis en hoe de informatielijnen lopen. Het beschrijft de hoofdstructuur, de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van functionarissen en instanties tijdens een crisis.
Het vernieuwde crisisplan is qua uitgangspunten volledig gebaseerd op het crisisplan 2020 – 2023. Het flexibel formeren van de crisisorganisatie op basis van de situatie voldoet aan een behoefte en sluit aan op de huidige crises. Dit uitgangspunt heeft er ook voor gezorgd dat de crisisorganisatie zowel acute als niet acute situaties aan kan. Daarnaast geeft dit uitgangpunt de operationele eenheden de ruimte hun vakinhoudelijke kwaliteiten te benutten en de bestuurlijke vraagstukken op de juiste tafel te brengen.
Lees via de link onderaan dit bericht wat de basiselementen zijn van het crisisplan en op welke onderdelen het is aangepast met het oog op de start van de nieuwe, gezamenlijke meldkamer voor de vijf veiligheidsregio’s in Overijssel en Gelderland.
Alle IJssellandse plannen en procedures vind je in het Handboek VRIJsselland. Onderstaande plannen zijn handig als hulpmiddel om te werken aan je vakbekwaamheid.
Tijdens een ritje naar kantoor of een oefening of gewoon thuis op bank. Een podcast kun je overal luisteren. Luistertips:
In 2020 zijn we gestart met de webinarreeks ‘Verbinding in tijden van crisis’. Het doel is om ondanks de afstand tot elkaar tóch in verbinding te blijven en ervaringen met elkaar te delen.
Ook interessant vanuit het land:
We kunnen ook leren van ervaringen van collega’s uit het land. Bekijk de infographics die we maken na elk GRIP-incident via intranet. Wanneer actueel of relevant zie je de infographics ook terug in de Delen & Leren sectie van de Briefing-app.
Deventer, een stad die in harmonie leeft met het water. De IJssel loopt er als een prachtige rivier langs, maar het water kan ook heel hoog komen te staan. De gemeente plaatst dan coupures om te voorkomen dat het water de stad in kan lopen. Maar wat als zo’n coupure door een ongeval stuk gaat en water de stad instroomt? Hoe gaan de gemeente, het waterschap en de hulpdiensten om met hoogwater?
Het algemeen bestuur stelde op 14 december 2022 het crisisplan 2023-2026 vast. In het crisisplan 2023 – 2026 is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een crisis en hoe de informatielijnen lopen. Dit plan beschrijft de hoofdstructuur, de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van functionarissen en instanties tijdens een crisis.
Het Veiligheidsbureau werkt aan een update van de plannen en procedures voor de crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland. Crisisfunctionarissen vinden deze multidisciplinaire planvorming terug in een nieuw, fris format in de operationele app ‘Handboek VRIJsselland’ onder het kopje ‘Multi’.