Nieuws crisisorganisatie
Warm aanbevolen: leerflits Bewust van je omgeving
Je hebt het niet altijd in de gaten, maar tijdens een inzet kijkt en luistert de omgeving vaak met ons mee. Meestal heeft een inzet een behoorlijke impact op de betrokkenen en dan kan een ondoordachte actie of grappig bedoelde opmerking heel erg verkeerd overkomen. Door zelf goed na te denken waar en hoe je informatie deelt, kun je zo’n situatie vaak voorkomen. De leerflits Bewust van je omgeving maakt je in een oogwenk bewust van situaties of omstandigheden om alert op te zijn. Je leest hem op het kennisplatform.
Nazorg en veerkracht
Als hulpverlener maak je ingrijpende gebeurtenissen mee. Hoewel dit onderdeel is van je werk, kan de impact op jezelf groot zijn. Tijdens een inzet werken we samen om te redden wat er te redden valt. Je weet hoe je moet handelen, want je bent goed opgeleid en getraind. Maar we zijn ook allemaal mens en soms maak je te veel mee of kun je iets geen plekje geven. Je kunt jezelf nu eenmaal niet ‘uitzetten’ na een ingrijpende gebeurtenis en overgaan op de orde van de dag. Dit heeft impact op je mentale veerkracht en soms is de rek eruit en heb je extra hulp nodig.
Kennissessie veiligheid bij incidenten met gevaarlijke stoffen
Incidenten met gevaarlijke stoffen komen regelmatig voor. Denk aan de rook die vrijkomt bij brand, gaslekkage, incidenten met asbest of drugspraktijken. Wat betekent een incident met gevaarlijke stoffen voor jouw veiligheid aanrijdend en eenmaal ter plaatse? Wat zijn de gezondheidsaspecten en wat betekent het voor de nafase? Dit zijn vragen die zijn beantwoord tijdens de kennissessie.
Gezocht: twee teamleiders SIS
In de landelijke piketpool van teamleiders Slachtofferinformatiesystematiek (SIS) komen vanaf april twee plekken vrij. Je kunt hierop reageren als je werkzaam bent bij de veiligheidsregio of bij een van de crisis- of netwerkpartners.
Afvalbedrijven met impact
Afvalbranden hebben veel impact op de omgeving, de langdurige inzet van hulpdiensten en bedrijfsprocessen van afvalbedrijven. Met elkaar samenwerken is daarbij van cruciaal belang, zowel tijdens een incident maar en juist ook vooraf. In Kampen kreeg de samenwerking het afgelopen jaar nog meer vorm.
Crisisorganisatie Veiligheidsregio IJsselland zichtbaar in groen
De crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland beschikt sinds kort over groene voorrangsvoertuigen met blauw-witte striping. De bestuurders zijn officieren van dienst Bevolkingszorg en Communicatie. Hun taken binnen de crisisorganisatie liggen op het terrein van opvang en verzorging van mensen tijdens (brand)incidenten, rampen of crises en informatie verstrekken aan publiek en pers.
Weet wat je moet doen bij een aanslag
In december publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN). Daarin staat dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Met de gedetailleerde informatie uit het DTN worden veiligheidspartners (zoals politie, gemeenten en ministeries) in staat gesteld maatregelen te nemen om de dreiging het hoofd te bieden.
Oefening op locatie Veldzicht
Dinsdag 19 december oefenden de leden van het CoPI (Commando Plaats Incident) samen met veldeenheden van de politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug.
Drieluik oefening in Raalte
Werkgroep MOTO, multidisciplinair opleiden, trainen en oefenen, organiseerde samen met gemeente Raalte en Booijink Veevoeders een groots en meeslepende oefening op zaterdag 8 juli 2023. Middenin het centrum van Raalte. Op 7 en 8 november oefent gemeente Raalte nog eens over wat er op het gemeentehuis gebeurt tijdens een groter incident.
Leren van crises tijdens oefeningen actiecentra
‘Uitval telecom en een aangekondigde protestactie in de binnenstad van Zwolle’. De briefing voor crisisfunctionarissen was kort maar krachtig. Op bestuurlijk en operationeel niveau kwamen tijdens de oefeningen van de actiecentra op 15, 16 en 19 juni diverse dilemma’s en acties aan bod. Een mooie gelegenheid om samen te werken en van elkaar te leren.
Planvorming crisisorganisatie in nieuw, fris format
Het Veiligheidsbureau werkt aan een update van de plannen en procedures voor de crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland. Crisisfunctionarissen vinden deze multidisciplinaire planvorming terug in een nieuw, fris format in de operationele app ‘Handboek VRIJsselland’ onder het kopje ‘Multi’.
Nieuwe look and feel multidisciplinaire planvorming
Veel van de multidisciplinaire planvorming is toe aan een update. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuw format voor multidisciplinaire planvorming met een werkgroep. Het resultaat kunnen we nu met jullie delen, want de eerste kaarten zijn geüpdatet en hebben een frisse look and feel gekregen.
Magazine Positief+
In samenwerking met GGD IJsselland brengen wij het magazine Positief+ uit. Een magazine over noaberschap, samenwerking en de impact van corona in IJsselland.
Nieuwe e-module: Als first responder aan zet
Als hulpverlener (first responder) van de brandweer, ambulancezorg of politie kom je in veel verschillende situaties terecht. Welke keuzes maak je dan en waarom? Welke overwegingen gaan er door je hoofd? De nieuwe e-module Als first responder aan zet helpt je bij het vergroten van je bewustwording bij een incident.
Introductie in de IJssellandse crisisorganisatie
Wist je dat Nederland in de gemeente Steenwijkerland ligt en Emmen in de gemeente Dalfsen? Wat bedoelen we met de gouden lijn, op welke risico’s bereiden we ons voor in oefeningen, trainingen en opleidingen, hoe ziet ons crisisplan eruit en hoe zijn onze crisisteams samengesteld?
Blijf crisiskundig via Kennisplatform IJsselland
Je kent het vast wel: Je krijgt een tip voor een leuke podcast of interessante e-learning en je bent zeker van plan er iets mee te doen. Misschien plan je er zelfs een momentje voor in je agenda, maar helaas…druk, druk, druk. Het momentje om crisiskundiger te worden, wordt overruled door andere prioriteiten.
Projectgroep Crisisplan aan de slag met opbrengst enquêtes
Op 29 september, 30 september en 1 oktober oefenden we met de actiecentra en het kern-ROT. Deze oefeningen waren ook van belang om een antwoord te krijgen op de vraag wat het actuele crisisplan betekent voor de verschillende rollen in de crisisstructuur en de manier van samenwerking.
Uitkomsten enquête CoPI oefening Isala
Na afloop van de CoPI oefening op 16 en 17 september is aan de deelnemers gevraagd om een enquête in te vullen. Deze enquête is bedoeld om de kwaliteit van MOTO te verhogen.
Nieuwsbrief crisisorganisatie
De crisisorganisatie staat goed. Ook van verschillende burgemeesters krijgen we dat terug. Een mooie basis van waaruit we verder kunnen ontwikkelen. Intern naderen we de evaluatie van het Crisisplan 2020-2023.