Door naar de hoofd inhoud

2021: pandemie en paraatheid

Ook in 2021 kleurde de coronacrisis veel van onze (werk)dagen. Het jaar startte met de avondklok en rellen in de regio. Maar ook het vaccineren kon beginnen. De veiligheidsregio bleef een belangrijke rol spelen in de afstemming tussen gemeenten en in de afstemming in het land. Rond de zomer kwam er letterlijk meer lucht en leek het weer even ‘normaal’. Met het opkomen van de delta- en later omikronvariant stonden we weer op scherp.

Al het andere werk ging ook gewoon door. Er waren heftige incidenten, ongevallen, en branden. Daarbij lieten de collega’s van de brandweer, de crisisorganisatie en GHOR zich van hun professionele kant zien. Er werden collega’s geworven voor onze kantoororganisatie en ruim 100 mensen meldden zich aan voor de vrijwillige brandweer.

Ik ben trots op zowel de medewerkers als op de samenwerkingspartners. Op het elkaar blijven vinden en ons in blijven zetten voor de veiligheid in onze regio.

Arjan Mengerink,
Directeur veiligheidsregio / commandant brandweer

Publieksjaarverslag 2021

Nieuwe uitrukkleding brandweer IJsselland

11 januari 2021
uitrukpakken Deventer

De brandweerposten in Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle hebben sinds deze week nieuwe uitrukkleding. De pakken van leverancier Ballyclare hebben nieuwe striping volgens de huisstijl van brandweer Nederland.

Start campagne Stop CO-vergiftiging

1 februari 2021

Nog steeds vallen er jaarlijks doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging. De campagne Stop CO-vergiftiging die Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting vandaag starten, is daarom ook van levensbelang.

Nieuwe tankautospuiten

1 februari 2021

Op maandag 1 februari zijn er twee gloednieuwe tankautospuiten afgeleverd bij de posten Slagharen en Zwolle Noord. Een toekomstproof voertuig dat 24/7 inzetbaar is voor brandbestrijding en hulpverlening

Uitruk op Maat

3 februari 2021

Naar een liftopsluiting met vier personen of naar een woningbrand met zes personen. Op basis van het soort incident en de risico’s voor het personeel maakt een bevelvoeder die afweging: Uitruk op Maat.

Bouw Meldkamer Oost-Nederland van start

31 maart 2021
Gebouw Meldkamer Oost Nederland

De bouw van Meldkamer Oost-Nederland is begin maart officieel van start gegaan. De nieuwe meldkamer komt in Apeldoorn en bedient straks de hele regio Oost-Nederland.

De Brandweerrijschool

6 april 2021

Vanaf dinsdag 6 april starten de brandweerchauffeurs van Brandweer IJsselland met een nieuw programma: de Brandweerrijschool. Een onderdeel van het programma is de praktijkles, waarin de chauffeur oefent op het rijden met sirene en zwaailichten.

Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900-0904

13 april 2021
Geen spoed brandweer telefoon

Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

#VetVeilig the Game winnaar SeriousPlayAward

15 juni 2021

We zijn winnaar! Het spel #VetVeilig the Game heeft een gouden International SeriousPlayAward gewonnen! De award is uitgereikt bij de international serious play conference, de grootste serious game conferentie in de wereld, die jaarlijks wordt gehouden in Amerika. 

Selectiedag: wel of niet geschikt als manschap

17 juni 2021
inzet brandweer met straalpijp in container

Op 15 en 22 mei waren de selectiedagen voor nieuwe manschappen aan de kazerne in Zwolle Zuid. Tijdens de selectiedag legt de kandidaat een aantal theorie- en praktijktesten af om te kijken of het werk bij de brandweer bij hem of haar past.

Omgekomen brandweercollega’s herdacht

19 juni 2021
Herdenking Olst

Vandaag herdacht de brandweer de 98 brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s bij het nationaal monument vond in aangepaste vorm plaats. De ceremonie werd door velen op afstand digitaal bijgewoond.

Burgemeesters IJsselland bijeen over corona

10 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De burgemeesters in IJsselland zijn samen met GGD IJsselland naar aanleiding van de extra corona maatregelen vanochtend bijeen gekomen. Tijdens dit overleg hebben ze doorgepraat over de specifieke stand van zaken in IJsselland en de gevolgen van de maatregelen voor onze regio.

Brandweer IJsselland heeft nu ook Coldcutter

3 september 2021

Na een leerzame periode van inbouwen en oefenen beschikt Brandweer IJsselland vanaf deze week over een Coldcutter. Met een Coldcutter kan de brandweer met een waterstraal onder hoge druk een gat boren in bijvoorbeeld hout, beton, staal en andere constructiematerialen. Zo kan een brand van buitenaf en dus veiliger worden bestreden.

Lancering #VetVeilig the game 2

6 september 2021

Na het succes van ’De brand’, het eerste scenario van #VetVeilig the game, is er nu een nieuw scenario: ‘De val’! Onder digitale leiding van niemand minder dan arts én presentator van het programma Topdoks, Elbert Smelt, leren kinderen ook nu meer over veiligheid. De interactieve games van #Vet Veilig zijn speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit de groepen 7 en 8.

Evacuatielabels voor overzichtelijke ontruiming

21 september 2021

Wat hebben de incidenten ‘Arcadia flat’ (september 2017), ‘woonzorgcentrum Fermate’ (april 2018) en ‘appartementencomplex De Keersluis’ (februari 2020) met elkaar gemeen? Inderdaad, het waren allemaal complexe branden met grote rookverspreiding in het pand. Met uiteindelijk grootschalige ontruimingen van het gebouw.

Extra aandacht voor veiligheid in Overijssel

8 oktober 2021

Van 11 tot en met 15 oktober is de landelijke Week van de Veiligheid. Gemeenten in Overijssel besteden, samen met onder andere politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, omgevingsdiensten, Provincie Overijssel, Veiligheidsregio IJsselland, Veiligheidsregio Twente en RIEC Oost-Nederland, aandacht aan het voorkomen en signaleren van criminaliteit.

#watdoejijover4minuten?

18 oktober 2021

Brandweer IJsselland is weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vandaag is de campagne #watdoejijover4minuten gestart. De gehele maand kan gesolliciteerd worden naar de functie van brandweervrijwilliger voor een brandweerpost bij jou in de buurt.

Hoe (brand)veilig is de woning van Erica van Lente?

29 oktober 2021

In het kader van de Brandpreventieweken waren we welkom bij Erica van Lente, burgemeester van Dalfsen en portefeuillehouder Veilig Leven. Jan Wittenberg, coördinator Brandveilig Leven, deed een woningcheck op het gebied van brandveiligheid. Hangen er rookmelders in de woning? Doen ze het ook? En zijn alle vluchtwegen vrij?

Lancering VOK! – Veilig op kamers

5 november 2021
Logo VOK

Deze week lanceren wij een nieuwe campagne speciaal gericht op studenten. Met de campagne Veilig op Kamers (VOK) willen we het brandbewustzijn onder studenten die op kamers wonen vergroten. De VOK-campagne is samen met studenten van Deltion College tot stand gekomen.

Lancering Crisiz: crisissimulatie voor zorginstellingen

18 november 2021

Deze week lanceert GHOR IJsselland, onderdeel van Veiligheidsregio IJsselland het innovatieve bordspel ‘Crisiz’. Het spel is ontwikkeld om de crisisteams van zorginstellingen op een laagdrempelige manier te laten ervaren welke effecten een crisis kan hebben op hun organisatie.

Ruim 100 sollicitaties na wervingscampagne voor vrijwilligers

26 november 2021
wat doe jij over 4 minuten

De wervingscampagne ‘#watdoejijover4minuten’ was een groot succes! Van 18 oktober t/m 26 november solliciteerden ruim 100 mensen naar de functie van brandweervrijwilliger. De komende weken krijgen zij te horen of ze door mogen naar het selectietraject.

Nieuwe gezichten in de operationele woordvoerderspool van IJsselland

16 december 2021
Nieuwe woordvoerders

Na een traject van opleiding, training en meekijken bij oefeningen en incidenten zijn ze in de afgelopen maanden warmgedraaid voor hun nieuwe uitdaging bij Veiligheidsregio IJsselland.

Magazine Positief+

22 december 2021

In samenwerking met GGD IJsselland brengen wij het magazine Positief+ uit. Een magazine over noaberschap, samenwerking en de impact van corona in IJsselland.